Blog

Vana Grimoire: Yule Altaar

In de rubriek Vana Grimoire delen we tips en achtergrond informatie over onder andere de heidense jaarfeesten, recepten, mythologieën, geschiedenis en andere wetenswaardigheden over onderwerpen die samenhangen met onze evenementen. Deze keer duiken we in het jaarfeest Yule en het Yule altaar dat je zelf thuis zou kunnen maken.

Het jaarfeest Yule
De Castlefest Winter Editie staat voor de deur. Bij dit festival heeft het jaarfeest Yule een belangrijke rol. Tijdens dit feest vieren we dat het licht weer geboren wordt. De dagen worden weer langer en de zon komt weer terug. Yule, ook wel Joel, komt waarschijnlijk van het Oudnoorse hjöl, dat rad of wiel betekent.

Dit wiel heeft vaak acht spaken en is eeuwig in beweging. Alle jaarfeesten die we vieren, zoals Yule, maar ook Beltaine (rond Keltfest) en Lughnasadh (rond Castlefest) zitten in deze cyclus. Het heeft geen begin of einde.

Tijdens de donkere dagen voelt alles langzamer en zwaarder. Wellicht herken je dit wel?
Deze periode is daarom een goed moment voor reflectie, rust en voorbereiding op de terugkeer van het licht. Om toch wat licht en warmte binnen te halen tijdens deze donkere periode, brengen we lichtjes in huis. Met kaarsen eren we het vuurelement en houden we de warmte bij ons. Tijdens de Castlefest Winter Editie vieren we graag de terugkeer van het licht met jullie. Neem daarom vooral een kaarsje mee, zo verspreiden we het licht en de warmte met elkaar.

Richt je eigen Yule Altaar in
Ter voorbereiding op Yule geven we graag wat tips voor het inrichten van je eigen Yule altaar. Ingrid, the Pagan Lady, heeft ons voorzien van waardevolle informatie over het inrichten van je altaar.

Je altaar dient te worden ingericht met elementen die aansluiting hebben bij dit jaarfeest; de reflectie, rust en het langzaam terugkomen van het licht. De zon speelt hier een belangrijke rol in. Als grootste representatie van warmte, verdient de zon een eervolle plek. Het belangrijkst is dat je zelf verbinding hebt met wat je neerzet.

Kleuren voor op je altaar:

 • Goud voor de zon
 • Zilver voor de maan
 • Rood voor het levensbloed
 • Groen voor het nieuwe gewas en de natuur die weer tot leven komt.
 • Wit voor de rust, sneeuw, de nieuwe start en het loslaten.

Om alle elementen te eren, heb je nodig:

 • Een kelk of ketel voor water
 • Steen of groene takken voor aarde
 • Zwaard of athame en wierook voor lucht
 • Staf, kaarsen of een zonsymbool voor vuur

Wierook, kruiden of olie die je kunt gebruiken op je altaar:

 • Ceder voor genezing, bescherming en reiniging
 • Den voor onsterfelijkheid. De boom symboliseert onder andere dat je tegenslagen met positiviteit en innerlijke kracht overkomt.
 • Kaneel voor het element vuur, of de zon. Wanneer je wierook met deze geur brandt, breng je een gevoel van warmte in de ruimte.

The finishing touch
Mocht je nou geen wierook hebben, dan kun je deze elementen ook op een andere manier eren.
Je kunt een dennenappel en kaneelstokjes op je altaar leggen. De sinaasappel kan ook worden gebruikt, als vrucht uit warme streken in de kleur van de zon.

Daarnaast kun je je altaar zo uitgebreid inrichten als je zelf wilt. Je kunt kristallen en mineralen neerleggen. Citrine en kattenoog passen onder andere goed bij Yule. Maar je kunt ook andere stenen gebruiken, die werken voor datgene wat jij persoonlijk nodig hebt. Eer je een god of godin? Dan kun je nog elementen toevoegen die bij hem of haar passen.

Heb jij al een altaar gemaakt, of ga je er een maken? We zijn natuurlijk erg benieuwd hoe ze eruit zien!

Door Dewi van Zeggelaar

Bekijk ook