Blog

Creatures of Castlefest: Martijn

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Deze keer: Martijn, de hamburger-bakkende piraat.

Ik ga al jaren naar verschillende fantasy festivals. Ongeveer vijftien jaar geleden bezocht ik voor het eerst Castlefest. Dit beviel enorm! Na een paar keer als bezoeker te zijn geweest heb ik me voor de tiende editie aangemeld als vrijwilliger. Ik werd ingedeeld bij de pannenkoekenkraam. Op zondag aan het einde van de dag was het enorm druk in de buurt van onze kraam. Veel mensen stonden in de rij voor eten en de laatste aankopen. De pannenkoekenkraam is vrij open, dus terwijl ik pannenkoeken aan het bakken was kon ik goed rondkijken. Buiten de festivals om ben ik entertainer en dus genoot ik wel van deze positie zo vol in het zicht. Ik besloot het wachten voor de mensen wat vermakelijker te maken en ben al bakkend liedjes gaan zingen.

Blijkbaar maakte dat indruk, want daarna vroegen ze me of ik bij Haunted Castle ook in de catering wilde komen vrijwilligen. Ze hadden een mooi plekje voor mij: half catering en half entertainment. Ik ging aan de slag als zombie-popcornverkoper in de buitenbioscoop. Uiteindelijk heb ik maar zes pakjes popcorn verkocht, dus ik denk dat ik mijn rol toen iets te serieus nam!
Ik vond deze ervaringen zo leuk dat ik daarna echt als cateraar aan het werk ben gegaan.

Als cateraar kan ik nu een stuk minder rondlopen tijdens festivals. Ik moet mensen aansturen en sta natuurlijk ook zelf voedsel te bereiden en te verkopen. Maar wanneer er dan toch wat tijd is zoek ik graag een podium op voor een leuke band of loop ik een rondje over de markt.

Zowel tijdens het rondlopen als vanuit mijn kraam zie ik veel mensen. Standhouders die je leert kennen doordat je ze op verschillende festivals terugziet en bezoekers die langskomen voor lekker eten en een praatje. Van het begin af aan zijn het de open sfeer en de gezelligheid met zoveel mensen die mij terug laten komen, vroeger al en misschien nu nog wel meer.

Toen ik tijdens een van de festivals de ijskraam moest bemannen, heb ik deze compleet in piratenstijl aangekleed. Ik nam alle spullen daarvoor van huis mee... ik heb immers genoeg! Ook in de 'echte' wereld ben ik namelijk op en top piraat. Ik ga nooit zonder bandana op over straat. Toen mijn vriendin en ik meededen aan een televisieprogramma over mannen die net vader werden stonden we al bekend als het piratengezin.
Maar ook bij mijn werk op de kinderopvang sta ik bekend als 'De Piraat'. Toen we ons hele zomerprogramma een piratenthema gaven, mocht ik ook daar helemaal uitpakken!

Voor mij is het op Castlefest daarin dus niet heel anders dan thuis. Ik kan er enorm van genieten dat mijn twee kinderen op alles wat met piraten te maken heeft reageren met 'papa' of 'arrrrrrr'. Mijn oudste heeft me hier op het Castlefestterrein ook al flink ingemaakt met zijn plastic zwaard. Daar kan ik natuurlijk niet van winnen. Als vader en entertainer geef ik me natuurlijk niet zomaar over en ons 'gevecht', wat rollend over de grond eindigde, leverde aardig wat publiek op!

Naast het piratenthema komt ook mijn ervaring als improvisatieacteur en bij de kinderopvang goed van pas. Zo heb ik altijd wel wat nepzwaarden bij me. Ik beland regelmatig in een zwaardgevecht met kinderen in de rij, en soms zelfs met hun ouders!

Bekijk ook