Blog

Creatures of Castlefest: Jenny

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Deze keer: Jenny (links op de foto), die al vanaf het 2008 naar Castlefest komt in zelfgemaakte creaties.

Ik bezoek Castlefest al sinds 2008. Ik ga eigenlijk altijd met mijn dochter samen maar dit weekend heeft zij andere plannen. Daarom ben ik nu samen met een van mijn cursisten. Ze is bij mij naaicursus blijven volgen en uiteindelijk zijn we goede vriendinnen geworden. We gaan graag met elkaar naar de verschillende festivals en maken dan vaak ook kostuums samen.

De eerste keer dat ik Castlefest bezocht kende ik nog niemand. Maar door de jaren heen en via andere festivals leer je steeds meer mensen kennen en wordt de groep bekenden steeds groter. Dat in combinatie met het sfeertje van Castlefest zorgt ervoor dat ik het echt niet wil over slaan. Mijn dochter en ik gaan ook niet echt op vakantie, Castlefest is dat voor ons.

Voor Castlefest dragen we vaak kleding die we al hebben, of die we makkelijk kunnen vermaken. De jurk die ik vandaag draag is wel voor deze keer gemaakt. Mijn vriendin en ik hebben afgesproken om dezelfde jurk te maken. Deze is geïnspireerd door Game of Thrones. Eigenlijk is het een basisjurk die ik dan ook met andere kostuums kan dragen. Makkelijk en warm voor het koude weer, ideaal!

Inspiratie haal ik voornamelijk echt uit mijn eigen hoofd. Daarnaast gebruik ik Pinterest veel. Maar ook mijn omgeving is een belangrijke factor: we stemmen dan binnen de groep een thema af. Voor deze jurk heb ik de avond voor het festival nog de mouwen gezoomd. Het was dus absoluut een last minute deadline gevalletje. Ik had er eigenlijk wel kettingen aan willen maken, dat doe ik dan de volgende keer. Zo tutten we de jurken elke keer weer meer op.
Het proces van het maken van de jurk geeft ook meer inspiratie voor het eindresultaat. Zodra we er mee bezig zijn zien we dingen we dan eigenlijk ook weer anders willen. Dan passen we dat weer aan en zo wordt de jurk steeds meer eigen.

Hoe ik voor het eerst bij Castlefest ben gekomen, weet ik eigenlijk niet meer. Ik denk dat ik er ergens een keer over heb gehoord, en toen mijn dochter heb voorgesteld dat we eens moesten gaan kijken. De sfeer zorgt ervoor dat we elke keer weer terugkomen. Castlefest draait om meer dan alleen de kostuums, maar meestal pakken we toch wel uit.

"Kinderen vinden het prachtig wanneer we zo rondlopen: met de koningin op de foto. Heerlijk vind ik dat!"

Voor mij is het kostuums maken en dragen wel een belangrijk onderdeel. Een uitgelezen kans om eens flink uit te dossen. Het is leuk wanneer er af en toe een foto gemaakt wordt, maar we doen het beiden wel voor onszelf, zodat we ons werk in een bepaalde omgeving kunnen dragen. Het kasteel en de omgeving lenen zich er echt voor. De herfstkleuren bij de Winter Editie geven het bovendien weer een heel ander beeld dan de zomer.

Tijdens Castlefest lopen we graag zoveel mogelijk rond, langs de markt en gezellig met iedereen kletsen. mensen die weten vaak dat ik lesgeef en zijn daardoor altijd benieuwd naar wat ik nieuw heb gemaakt. Kinderen vinden het ook prachtig wanneer we zo rondlopen: ze willen dan graag met de koningin op de foto, héérlijk vind ik dat! Castlefest betekent voor mij echt de gezelligheid en het dragen van mooie jurken.

Artikel en foto door: Dewi van Zeggelaar
Benieuwd naar de prachtige kostuums van Jenny? Bekijk ze op haar website.

Bekijk ook