Blog

Creatures of Castlefest: Jopie

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Deze keer: Jopie, die al vanaf het begin van Castlefest “over de vloer” komt en ook al enkele jaren meedraait als vrijwilliger.

Toen ik twaalf of dertien was ging ik al naar de Elf Fantasy Fair, wat ik heel leuk vond. Toen ik in 2004 ook van Castlefest hoorde, moest ik daar natuurlijk ook heen. Ik kocht bij een tweedehands winkel een oude galajurk en die heb ik toen vermaakt en aangetrokken naar de eerste editie in 2005.

Ik vind Castlefest altijd al een heel bijzonder festival, omdat er zo veel om de sfeer draait. Je merkt ook dat die sfeer voor heel veel mensen heel belangrijk is, en dat maakt het ook wel een soort van ‘thuis’. Dat vind ik super mooi, en een ‘thuis’ is het voor mij in die vijftien jaar ook geworden.
Het gevoel van thuiskomen is lastig te omschrijven en ik denk dat mensen die hier al langer komen dat begrijpen. Het is alles bij elkaar, wat het festival maakt tot wat het is. Alle kleine dingetjes en alle vrijwilligers die zo hard werken om alle verschillende delen van Castlefest op te bouwen. Het is eigenlijk een groot mechanisme dat in elkaar past, dat ‘klikt’. Dat zie je tijdens het festival, maar ook al bij de opbouw. Het terrein, de bezoekers, de aankleding, de omgeving, de camping in de zomer en de silent disco. Of het feit dat je met winter met z’n allen in de grote tent slaapt, op veldbedjes met nul privacy. Al die dingen maken het thuis.

Inmiddels vrijwillig ik ook zo’n drie of vier jaar bij de opbouw, in de deco groep. Dat je het hele festival dan ook mag opbouwen en klaarmaken, maakt het allemaal nog extra speciaal. Eigenlijk heb ik Castlefest in alle vormen wel eens bezocht. Ik ben standhouder geweest, entertainer en ik heb zelfs de mensen van het Wicker Ritueel geschminkt.
Uiteindelijk werd het tijd Castlefest te beleven als vrijwilliger. Wanneer je er dan al zo lang komt dan ken je wel mensen, dus ben ik naar de coördinator van team deco toegestapt, om te vragen of ik mee kon werken. Zelf ben ik kunstenaar, dus dit team was de meest logische keuze. De coördinator was heel enthousiast!
Het vrijwilligen bij de opbouw en afbouw vind ik erg leuk, omdat je zo het festival maakt en opstart en er daarna zelf ook van mag genieten. Achteraf is het dan ook bijna een ritueel om het weer af te breken en op te ruimen. Dat vind ik heel bijzonder: je bouwt het op, je leeft het, en je sluit het af.

Een van mijn eigen projectjes bij de deco zijn de wegwijzers. Alle houten pijltjes heb ik allemaal ontworpen en bijna allemaal geschilderd. Daar ben ik heel lang mee bezig geweest, en elk jaar komen er weer nieuwe bij. Ik probeer in de afbeeldingen ook altijd wel wat humor te verwerken. Daarnaast repareer ik dingen, de paddenstoelen hebben vorig jaar de storm niet helemaal overleefd dus die heb ik bijgewerkt. Eigenlijk hebben we elk jaar wel een paar grote projecten waar we aan werken, en daar help ik dan dus ook aan mee.

Het kunstenaarschap komt ook weer terug in mijn kostuums. Het is iets waar ik me graag in uitleef. Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken of vermaken. De jurk die ik aanheb komt van Vintage per Kilo. Hij is super warm en relaxed en dus perfect!

Ik heb dit kostuum geïnspireerd op Yule, Ik heb hem zo in mijn koffer gepropt en vanochtend op het veldbedje aangetrokken en mijn make-up gedaan. Ik heb zelfs in kostuum nog de hulst koning versierd. Het is een beetje een samenraapsel van dingen die ik al had liggen. De pruik is bijvoorbeeld gerecycled van een eerder kostuum. De kroon of tooi heb ik vlak voordat ik weg ging gemaakt.

Niet al mijn kostuums zijn rond een thema. Er is veel voorbij gekomen in al de jaren. Van Disney cosplay tot heidense geweien op mijn hoofd. Castlefest zelf inspireert mij, maar ook dingen die ik meemaak of vind. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld een rode galajurk gevonden, waarvan ik toen een ‘Red Queen’ kostuum heb gemaakt.
Nu trek ik ook wel kostuums aan voor comfort. Tijdens Castlefest zomer editie heb ik vaak een dag waar ik helemaal voluit ga, dan vind ik het ook gaaf als er foto’s worden gemaakt. Maar ik wil ook met vrienden relaxen, langs de markt en dansen. Dat alles maakt het thuiskomen op Castlefest compleet.

Artikel en foto door: Dewi van Zeggelaar
Meer weten over de kunst die Jopie maakt? Bekijk alles op haar eigen pagina.

Bekijk ook