Blog

Creatures of Castlefest: Sander

In Creatures of Castlefest zetten we de bijzondere figuren die Castlefest zo speciaal maken in de spotlight. Van bezoeker tot entertainer, van standhouder tot vrijwilliger. Wat beweegt hen en welke rol speelt Castlefest in hun leven? Deze week: Sander, barbier op Castlefest en de opa van de eerste Castlefest offline tinder-baby.

Ik ben ooit een keer met een goede vriendin van mij naar de beurs in Rijswijk geweest, daar kwamen we langs een flyer van Castlefest. Zij kende Castlefest al en raadde het enthousiast aan. De eerstvolgende editie ben ik daarom gaan kijken als dag-gast. Die dag beviel zo goed dat ik met diezelfde vriendin bedacht om ook de Castlefest Camping uit te proberen. Ik heb, geloof ik, drie jaar op de camping gestaan aan de overkant, en nu drie jaar op de ‘nieuwe’ camping. Dus ik sta al zes jaar op de Castlefest Camping, jeetje.

We zijn eigenlijk met z’n tweetjes begonnen, die vriendin en ik. In een van de eerste jaren zijn we een groep mensen tegen gekomen bij het ontbijt op de camping. We zijn aan de praat geraakt en dat is uiteindelijk uitgegroeid tot onze vaste vriendengroep.

Op zo'n zelfde manier ben ik ook bij House of Wax terechtgekomen. Ik stond er te kijken en werd gevraagd of ik mee wilde doen. Ik heb meegeholpen met het openen van de show door het wegtillen van een van de karakters. Een soort berserker-rol. Net als de outfit die ik aanheb!

Hoe ik de eerste offline tinder-opa ben geworden? Laten we bij het begin beginnen.

Wij komen altijd vroeg naar de Castlefest camping met de groep, omdat we ontzettend veel spullen hebben. Toen we voor het eerst onze campingkaartjes hadden waren we nog met vier, zes mensen. Inmiddels zijn we een groep van 30 man.

Ruim voor tijd stonden we in 2016 ook weer voor de poort. Mark, de grote baas, kwam langs en vertelde dat we zo vroeg waren. Maar ja, iemand moet natuurlijk de eerste zijn, en dat waren wij maar al te graag. Wij mochten onze spullen neerzetten op het veldje voor de EHBO, tot we groen licht kregen voor het opbouwen van onze tenten. Dat EHBO-tentje was bijna recht tegenover de offline-tinder balie, dus mijn zoon en ik hebben ons ingeschreven.

Op de zaterdag van dat weekend kwam hij naar me toe, ‘Pap, ik heb een meisje ontmoet, maar ze is er morgen niet’. Daardoor kon ik haar dat weekend nog niet ontmoeten. Hij heeft haar wel nog gesproken die zondag.

De vrijdag de week erop was ze bij mij thuis. En drie weken later zijn ze met zijn tweeën bij mij ingetrokken. Een jaar later, in midden september, is de eerste baby geboren. Dat was bijna tijdens Castlefest zelf geweest! Vlak voor de vorige kerst hebben ze hun eigen woning gekocht. Afgelopen september is mijn tweede kleinkind geboren. Zo groeit de Castlefest familie goed mee.

In die tijd, rond 2017, was ik ook al barbier. Ik had voor mijn vrienden de barbierstoel meegenomen naar Castlefest en deze stond tussen de tenten op de camping. Zo stond ik in m’n kostuum mensen te knippen. Mark is later naar mij toegekomen met de vraag of ik eens op het Lifestyleplein wilde staan als barbier. Het jaar daarop stond ik er als barbier, dat was onwijs leuk. Daarbij was dat ook het jaar dat ik mijn halfbroer heb leren kennen:

In Juli 2017, vlak voordat ik als barbier op het festival zou staan, kreeg ik een Engels berichtje op Facebook van iemand die een aantal foto’s van mijn vader had. Toen ik hem daarvoor bedankte, volgde er nog een berichtje, dat hij waarschijnlijk mijn halfbroer is. We zijn het gesprek aangegaan en ik heb er toen voor gezorgd dat hij naar Castlefest kon komen, zodat we elkaar daar zouden kunnen ontmoeten.
Toen de vrijdag van Castlefest was aangebroken en we elkaar voor het eerst zagen was er geen twijfel mogelijk dat wij dezelfde vader hebben. Het was heel emotioneel om hem zo te ontmoeten. Voor het kasteel, bij het standbeeld van Twoia hebben we de eerste foto van ons samen genomen. Twoia heeft nu voor mij dus heeft wel een speciaal plekje.
Zaterdag heb ik mijn halfbroer nog geschoren in mijn barbiersstoel, waarna hij zondag weer terug naar Duitsland moest.

Tegenwoordig kun je me vooral vinden bij het Bodypaint-gedeelte. Ik was altijd al wel onder de indruk van bodypainting, het is echt een kunstvorm. Maar ik heb het destijds pas echt ontdekt op het European Bodypaint Festival. Dat viel toen direct na Castlefest. Ik raakte er aan de praat met een paar modellen en zo is het balletje gaan rollen. Ik ben eerst één dag als model op Castlefest geweest, maar ben ondertussen drie dagen lang geschminkt te vinden. Dus dat is ook iets wat ik via Vana heb mogen ontdekken.

Mijn vriendengroep is hier bij elkaar gekomen, ik heb mijn halfbroer hier ontmoet, Castlefest heeft me kleinkinderen gebracht. Het gezin is hier wel echt behoorlijk door gevormd, om het maar zo te zeggen. Het is, zoals iedereen zegt, thuiskomen.

Artikel en foto door Dewi Zeggelaar

Foto bodypaint door Maarten de Boer

Bekijk ook